External validation of a model to predict the survival of patients presenting with a spinal epidural metastasis.
Lees meer >

Nieuws

31 oktober 2014

Op zaterdag 15 november houdt de Nederlandse Vereniging voor Schisis en Craniofaciale Afwijkingen zijn jaarlijks wetenschappelijk congres, dit jaar samen met de patiŽntenorganisatie Laposa die een 25 jarig lustrum viert.
Lees meer >

22 september 2014

Deze folder gaat met name over de verschillende soorten behandelingen van een aneurysma in het hoofd, de voorbereiding op de behandeling en geeft algemene informatie. Van uw behandelend arts krijgt u informatie die specifiek over uw situatie gaat.
Lees meer >

5 september 2014

Op 5 september is er een themamiddag georganiseerd met als thema "Gliomen: Update en Samenwerken in 2014".
Lees meer >

29 augustus 2014

De zorg voor kinderen met een aangeboren schedelafwijking vindt nog maar plaats in twee centra in Nederland. in het Erasmus MC in Rotterdam en in het RadboudUMC Nijmegen. Hier kunt u alle informatie vinden.
Lees meer >

9 juli 2014

Professor Grotenhuis is gekozen als kandidaat voor de functie van voorzitter van de Europese Vereniging voor Neurochirurgie (EANS).
Lees meer >

17 mei 2014

Recent verscheen in het blad "Radboud Report Oncologie" een artikel over intraoperatieve neuromonitoring in de neurochirurgie.
Lees meer >

NCCN op Youtube

Bekijk het NCCN Youtube kanaal
Lees meer >

Neurochirurgie

Neurochirurgie is het specialisme dat zich bezig houdt met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, de hersenschedel, de schedelbasis, de hersenzenuwen, het ruggenmerg en de omgevende vliezen daarvan, alsmede aandoeningen van de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

NCCN

Het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen is een van de 13 centra in Nederland waar de functie bijzondere neurochirurgie uitgeoefend mag worden. Het NCCN is een samenwerkingsverband tussen het RadboudUMC en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Tevens zijn we werkzaam in het Rijnstate ziekenhuis te Arnhem en Dekkerswald.

Missie

Het is de passie van alle professionals binnen het NCCN om hoogwaardige neurochirurgische zorg te leveren aan de patiŽnt en daarbij de internationaal toonaangevende rol in de ontwikkeling en toepassing van innovatieve neurochirurgische technieken nog verder uit te breiden en de hierbij opgedane expertise over te dragen.

Neurochirurgie in Nijmegen

De geschiedenis van de eerste neurochirurgie in Nijmegen gaat terug naar 1942. Het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen (NCCN) ontstond in 1969 toen professor Alphons Walder hoogleraar en afdelingshoofd werd van een zelfstandige afdeling neurochirurgie in het toenmalige Canisius ziekenhuis.

Bilocatie centrum

Het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen is een bilocatie centrum. De neurochirurgie wordt in haar volle omvang uitgeoefend, zowel op de locatie Canisius-Wilhelmina-Ziekenhuis (CWZ) als in het RadboudUMC, met uitzondering van de kinderneurochirurgie, welke alleen in het UMC wordt uitgevoerd. Daarnaast heeft het NCCN een subcentrum in het Rijnstate Ziekenhuis te Arnhem, alwaar regelmatig een polikliniek bedreven wordt en kleinere neurochirurgische ingrepen verricht worden. Op de locatie Dekkerswald zijn de neurochirurgen betrokken bij de chronische pijnbehandeling en de functionele neurochirurgie.

Verzorgingsgebied

Het NCCN is verantwoordelijk voor de neurochirurgische basiszorg en topklinische zorg in een verzorgingsgebied van ca. 1,5 miljoen inwoners, dat zich uitstrekt van Zevenaar - Doetinchem - Zutphen - Arnhem - Ede - Wageningen - Tiel - Oss - Venraij - Boxmeer. Daarnaast heeft het NCCN een supraregionale functie voor de traumaopvang in Oost-Nederland als onderdeel van het Traumacentrum Oost en voor de kinderneurochirurgie in Zuid-Oost-Nederland.

Academische taakstelling

Naast de klinische werkzaamheden heeft het NCCN ook een academische taakstelling met opleiding van jonge artsen tot neurochirurg en het onderwijs geven aan medisch studenten, verpleegkundigen en operatieassistenten. Tevens bestaan er binnen het centrum diverse onderzoekslijnen, die jaarlijks tot verscheidene wetenschappelijke publicaties en vele voordrachten op internationale congressen leiden.

Speciale aandachtsgebieden van het NCCN: