External validation of a model to predict the survival of patients presenting with a spinal epidural metastasis.
Lees meer >

Nieuws

22 februari 2015

In de Gelderlander van 17 febr jl stond een stuk over wakkere hersenoperaties bij patienten met een hersentumor. Waar vroeger nog wel eens een afwachtende houding werd gekozen bij bepaalde type hersentumoren, wordt tegenwoordig meer een agressiever beleid gekozen.
Lees meer >

22 februari 2015

De afdeling Neurochirurgie van het Radboudumc voert sinds 2013 hersenoperaties uit met behulp van ‘intra-operatieve neuromonitoring’. Een techniek waarmee tijdens de operatie
Lees meer >

6 februari 2015

Drs. J. Boogaarts zal tijdens de jaarlijkse vergadering van de 2 Amerikaanse neurochirurgische verenigingen AANS en CNS als moderator optreden tijdens
Lees meer >

1 februari 2015

De afdeling Neurochirurgie van het Radboudumc en de afdeling Neurochirurgie van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis ( CWZ) vormen tezamen het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen (NCCN). Het NCCN
Lees meer >

31 oktober 2014

Op zaterdag 15 november houdt de Nederlandse Vereniging voor Schisis en Craniofaciale Afwijkingen zijn jaarlijks wetenschappelijk congres, dit jaar samen met de patiŽntenorganisatie Laposa die een 25 jarig lustrum viert.
Lees meer >

22 september 2014

Deze folder gaat met name over de verschillende soorten behandelingen van een aneurysma in het hoofd, de voorbereiding op de behandeling en geeft algemene informatie. Van uw behandelend arts krijgt u informatie die specifiek over uw situatie gaat.
Lees meer >

NCCN op Youtube

Bekijk het NCCN Youtube kanaal
Lees meer >

Neurochirurgie

Neurochirurgie is het specialisme dat zich bezig houdt met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, de hersenschedel, de schedelbasis, de hersenzenuwen, het ruggenmerg en de omgevende vliezen daarvan, alsmede aandoeningen van de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

NCCN

Het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen is een van de 13 centra in Nederland waar de functie bijzondere neurochirurgie uitgeoefend mag worden. Het NCCN is een samenwerkingsverband tussen het RadboudUMC en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Tevens zijn we werkzaam in het Rijnstate ziekenhuis te Arnhem en Dekkerswald.

Missie

Het is de passie van alle professionals binnen het NCCN om hoogwaardige neurochirurgische zorg te leveren aan de patiŽnt en daarbij de internationaal toonaangevende rol in de ontwikkeling en toepassing van innovatieve neurochirurgische technieken nog verder uit te breiden en de hierbij opgedane expertise over te dragen.

Neurochirurgie in Nijmegen

De geschiedenis van de eerste neurochirurgie in Nijmegen gaat terug naar 1942. Het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen (NCCN) ontstond in 1969 toen professor Alphons Walder hoogleraar en afdelingshoofd werd van een zelfstandige afdeling neurochirurgie in het toenmalige Canisius ziekenhuis.

Bilocatie centrum

Het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen is een bilocatie centrum. De neurochirurgie wordt in haar volle omvang uitgeoefend, zowel op de locatie Canisius-Wilhelmina-Ziekenhuis (CWZ) als in het RadboudUMC, met uitzondering van de kinderneurochirurgie, welke alleen in het UMC wordt uitgevoerd. Daarnaast heeft het NCCN een subcentrum in het Rijnstate Ziekenhuis te Arnhem, alwaar regelmatig een polikliniek bedreven wordt en kleinere neurochirurgische ingrepen verricht worden. Op de locatie Dekkerswald zijn de neurochirurgen betrokken bij de chronische pijnbehandeling en de functionele neurochirurgie.

Verzorgingsgebied

Het NCCN is verantwoordelijk voor de neurochirurgische basiszorg en topklinische zorg in een verzorgingsgebied van ca. 1,5 miljoen inwoners, dat zich uitstrekt van Zevenaar - Doetinchem - Zutphen - Arnhem - Ede - Wageningen - Tiel - Oss - Venraij - Boxmeer. Daarnaast heeft het NCCN een supraregionale functie voor de traumaopvang in Oost-Nederland als onderdeel van het Traumacentrum Oost en voor de kinderneurochirurgie in Zuid-Oost-Nederland.

Academische taakstelling

Naast de klinische werkzaamheden heeft het NCCN ook een academische taakstelling met opleiding van jonge artsen tot neurochirurg en het onderwijs geven aan medisch studenten, verpleegkundigen en operatieassistenten. Tevens bestaan er binnen het centrum diverse onderzoekslijnen, die jaarlijks tot verscheidene wetenschappelijke publicaties en vele voordrachten op internationale congressen leiden.

Speciale aandachtsgebieden van het NCCN: